Събития

Уважаеми първокурсници,

Тържественото откриване на новата учебна година във Физико-технологичния факултет ще бъде на 28.09. (петък) от 14:30 ч. в 5 аудитория (партер, Ректорат)

Очакваме Ви!В периода 27-29.04.2018 г. Пловдивски универитет „Паисий Хилендарски“  бе домакин на първото по рода си Национално състезание „Физика-инженерство-технологии“. Състезанието бе организирано от Физико-технологичния факултет. Участваха ученици от 10 до 12 клас на всички български училища. Те се състезаваха в три категории. Първата категория бе представяне на тема от областите физика, инженерство и технологии. Участниците показа завидни познания по изключително актуални теми, такива като наскоро наблюдаваните гравитационните вълни, екологичните зелени къщи и бъдещето на изкуствения интелект. Представена беше и собствена иновативна разработка в пчеларството. Научихме и за някои приложения на лазерите в производството. Застъпени бяха и чисто физични явления – пълно вътрешно отражение и електростатика на сапунени мехурчета. Победител в тази категория станаха  Никол Гочева, Радостина Захариева и Недко Димитров от СУ“Свети Патриарх Евтимий“, гр. Пловдив с презентация на тема „Палавите балончета“. Ръководител на тези талантливи ученици бе г-жа Юлиана Белчева.

Във втора категория „Визуални изкуства“ победители станаха Йордан Цветков и Петър Петров от МГ ”Академик Кирил Попов”, гр. Пловдив. Техният робот, преодоляващ трудно достъпни терени, спечели овациите на публиката. Техен ръководител бе г-жа Боряна Генева. В тази категория бе намерен и отговор на въпроса защо снимките на звездите винаги включват лъчи, излизащи от тях.

Третата категория бе разработване на предварително заден научен проблем. Участниците тук представиха своите конструкции на мостове, на системи за безопасно приземяване на сурово яйце. Показаха ни метод за определяне на дебелината човешка коса. Доказа ни, че можем да запалим огън в планината, ако имаме бутилка и я напълним с вода. Победител в тази категория стана Николай Казаков от МГ”Акад.К. Попов” с ръководител г-жа Боряна Генева. Той ни впечатли със задълбочените си познания по магнетизъм, както и с отличните си конструкции на двигател с точка на Кюри.

По време на състезанието участниците и техните ръководители посетиха лабораториите към факултета. Запознаха се и с начините на преподаване, и постиженията на преподавателите. Ръководителите на учениците участваха в обучение на тема „Неформалното обучение по физика – роля, значение, практика“. За своето успешно участие и беше присъден квалификационен кредит.

Състезанието се превърна в място за споделяне на идеи и установяване на контакти, което се надяваме да превърнем в традиция в следващите години.Научете повече за възможностите, които Ви предоставя програма „Еразъм +“ на информационната среща на Физико-технологичния факултет, база Пловдив, която ще се проведе на

02.05. (сряда) от 13:30 часа в 4-та физична лаборатория.

На срещата ще се запознаете със студенти и преподаватели, осъществили Еразъм мобилности, които ще представят профила на партниращите университети.

За повече информация: доц. д-р Мария Марудова – e-mail: marym_99_1999@yahoo.com , каб. 233.

Информация за брой финансирани мобилности и условия за кандидатстванe може да намерите тук