Социална среда

       В Смолян се намират Регионалният исторически музей и Планетариума, които са част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз, а на връх Рожен е Националната астрономическа обсерватория.

     Близките околности на гр. Смолян предлагат отлични условия за туризъм в това число екстремен туризъм и ски-спорт – Пампорово, Чепеларе, Широка лъка, Девин, Триград и др. Условия за спорт са налице и в добре обзаведените спортни зали, площадки и плувни басейни.

        Смолян е център на значими културни прояви – Национален фолклорен събор „Рожен“, международни младежки фолклорни „Орфееви празници“, международен хип-хоп фънк фестивал, международен пленер по живопис, Майски културни тържества, празник на кукерските игри „Песпонеделник“ в с. Широка лъка, международен етно-джаз фестивал и др.

       Посещението на спектаклите на Родопския драматичен театър, на изложбите, на богатата градска картинна галерия, на библиотеката, на киносалон „Арена“, на уютните заведения за кафе, аперитив и хранене създават условия за пълноценен духовен живот и отдих на студентите.

        
 Древната история на град Пловдив му отрежда мястото на най-стария жив град в Европа. Градският му облик пази свидетелства още от VI хилядолетие пр. хр.

      Наслагвани столетия наред културни пластове определят днешния облик на града. Археологическите разкопки разкриват следи от различни култури като тракийската, гръцката, римската и др. Паметници от древността и античността могат да се видят по цялата централна част на града. На крепостния комплекс Небет тепе се намират останки от първото праисторическо заселище на Трихълмието.

     В  близост до Южната крепостна стена на Трихълмието е разкрит Античният театър на Тримонциум. Той е един от най-добре запазените театри в света, построен по времето на император Траян в началото на II в.

       Друга интересна и добре запазена забележителност от това време е Античният стадион. Той е изграден по времето на император Адриан през II в. и е обявен за национална културна ценност през 1995 г.

       В  непосредствена близост до Античния стадион се намира един от паметниците от Османската епоха – Джумая джамия. Както през периода на Османската империя, така и днес Джумая джамия е главен мюсюлмански храм в Пловдив. Тя е една от най-старите култови постройки на Балканите. Друга забележителност от тази епоха е Чифте хамам (Чифте баня), която днес е съвременен център за изкуства.

       В центъра на града се намира Старинен Пловдив, който през 1956 г. е обявен за Архитектурно-исторически резерват. Обликът на Стария град разкрива запазени възрожденски архитектурни ансамбли, а пловдивската жилищна архитектура от епохата на Възраждането е свидетелство за икономическите възможности на града по това време.

          Освен със своите културно-исторически паметници, Пловдив се отличава със своята мултикултурност, ясно изразена в наличието на голям брой  храмове в града, принадлежащи на различни религии. Такива са многобройните православно-християнски храмове, католическите църкви, джамиите, както синагогата, построена в края на XIX в.
Устойчивостта на града като търговско-икономически център го превръща в космополитен град, а в съвремието го прави привлекателен за бизнес инвестиции. За свое седалище Пловдив днес е избиран от едни от най-големите в Европа и в света фирми, което го превръща в индустриалната зона на Южна България. Икономическият просперитет на града, както и усещането за духовност и култура, съзнанието за опазване на миналото са причината Пловдив да е избран за културна столица на Европа през 2019 г.
Източници:
Литература:
Археологически музей Пловдив. Пловдив,  Български художник, 1964 г.
Данчева-Василева, А. Пловдив през Средновековието IV-XIV в. София, Академично издателство „Марин Дринов“, 2011 г.
Лилков, Кр., Ал. Пижев. Старинен Пловдив. Пловдив, Литера, 1998 г.
Интернет източници:
Снимки и информация:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0
http://www.plovdiv.bg/ Сайт на Община Пловдив
https://antichen-stadion-plovdiv.bg/?p=1&l=1 Античен стадион на Филипополhttp://www.visitplovdiv.com/bg
http://www.ethnograph.info/front/index.php Регионален етнографски музей